”Forskningen finns där. I överflöd. Vi känner alla till lekens stora betydelse för utveckling liksom självförtroendets avgörande roll för att våga prestera och lyckas. Vi vet också att barn och ungdomar som har roligt med sin idrott håller på längre. Vi vet allt det där. Men varför präglas då så många träningsupplägg av en fyrkantighet i övningar och instruktion? Varför hanterar vi våra unga fotbollslag med byråkratiska strukturer som inte alls passar barn och ungdomar? Varför tränar vi inte på självförtroende? Varför behandlas lek ofta som oseriöst trams? Varför tillåter vi alldeles för höga nivåer av kränkningar spelare emellan? Varför blir praktiken något helt annat än de vackra och smarta ord och ambitioner som kommer från förbund, föreningar och forskning? Varför blir det så?
Beror det på kommunikation? Säljer vi inte in forskningen tillräckligt bra till föreningarna? Eller saknas det kompetens att den till sig? Eller vill vi inte ta in den? Kanske beror det på gamla föreningstraditioner som inte går att bryta? Gamla maktstrukturer som håller emot? Vi halkade in på dessa frågor genom ett gemensamt jobb som gällde den svaga målproduktionen i svensk fotboll. Och när vi väl började resonera och diskutera kunde vi inte sluta. Frågorna blev fler och fler. Intressantare och intressantare. Långsamt och utan att vi märkte det till en början växte en filosofi fram. Pusselbitarna föll på plats. Och när SVT gav oss möjligheten att testa vår filosofi på två ungdomslag såg vi chansen att gå hela vägen. Experimentet utvecklade våra tankar ytterligare. Vi ändrade på vissa delar. Förstärkte andra. Resultatet heter Tredje vägen och sammanfattas i denna bok. Vi hoppas att du tar till dig boken och ger dig ut på den Tredje vägen. Kanske bara några steg. Eller flera mil. Vi tror inte att du kommer att ångra dig. Ungarna har jättekul och de blir grymma på fotboll. För oss räcker det”. / Martin & Torbjörn
Fotbollslegendaren Torbjörn Nilsson tog sig i svt-programmet ”Målet är målet” an karriärens svåraste utmaning – att skapa vinnare utan förlorare. Tillsammans med sin vän och tränarkollega Martin Johansson coachade de två ungdomslag från Göteborg. De vill genom sin erfarenhet och filosofi visa att man med ett fokus på mål och resultat, kan ta vilket lag som helst till oanade nivåer. Med en hel del ”annorlunda” och lekfulla övningar visar de att de kan göra alla ungdomar till bättre fotbollsspelare. Hela deras träningsupplägg och filosofi runt träning av ungdomar har nu resulterat i boken ”Tredje vägen”. Torbjörn och Martin presenterar hela sin träningsfilosofi och via illustrationer går de igenom samtliga övningar.
Namnet Tredje vägen kommer av att det ofta ritas upp två huvudvägar i svensk fotboll. Antingen är klubben av akademikaraktär. Det ska toppas och elittränas från barnaåren. Eller så gäller motsatsen med bredd utan krav på resultat eller prestation. I detta polariserade föreningsklimat finns från och med nu Tredje vägen. En filosofi där vi helt enkelt tar bort motsättningen mellan att spela för att vinna eller bara för att ha roligt. Denna motsättning är onödig och i många avseenden direkt felaktig då det roliga faktiskt är en förutsättning för att vinna. Och genom att tänka så öppnar sig en ny väg för Sveriges föreningsliv. Vi kallar detta den Tredje vägen. Den bygger på en enkel filosofi: Genom att erbjuda lek- och aktivitetsbaserade fotbollsupplevelser, där alla får vara med i trygga miljöer kommer framgång både när det gäller prestation och resultat. Med andra ord: lag som mår bra – presterar också bra.